Hoe je dromen, wensen en ambities waarmaakt.

Ken je het gevoel dat je graag iets wilt doen, je alleen al van die gedachte ‘gaat kwispelen’, je levendig en krachtig voelt? En tegelijkertijd een stem in je zegt ‘wie ben jij om dat te doen? wie zit daar nu op te wachten? doe maar gewoon?
En weet je dat deze stem het goed met je voorheeft, ook al voel je dat het je doel en plan dwarsboomt, ondermijnt en dat het je ‘klein’ houdt?

HOE zit dat en WAT kun je ermee?

Deze stem hebben en kennen we allemaal en het heeft een functie. Het zorgt voor ‘blijven waar je bent’ want dat is bekend en kost het minste inspanning en energie.
Het is een oeroud mens-principe van ons brein en zorgt voor onze veiligheid en overleven als soort. Het stamt nog uit de tijd dat we met ‘sabeltandtijgers moesten dealen in de woestijn’ en we ons letterlijk veilig moesten stellen.
Ons oerbrein heeft dit als voorname taak en mag anno nu leren dat als we onze comfortzone willen ‘stretchen’ om te groeien, het figuurlijk ‘even onveilig’ mag zijn. Er komt geen letterlijke sabeltandtijger op je af maar je voelt figuurlijke en mentale onveiligheid.

• Waar ben je bang voor?
• Wat is het ergste wat je kan gebeuren?
• Hoe ziet het eruit als het je lukt om te doen of laten?
• Wat is een eerste stap die je kunt zetten?

Als je je calimero* tegenkomt, kun je beginnen met ‘dankjewel oerbrein’ zeggen ‘dat je de bedoeling hebt om goed voor me te zorgen. Want dat is zijn of haar functie.

SWITCHEN van gemoedstoestand.

Gelukkig zijn we ook uitgerust met het vermogen van ons mensenbrein, de cortex, om als we dit fenomeen in ons herkennen, te switchen naar een andere gemoedstoestand. Een gemoedstoestand die aanhaakt bij hetgeen je graag wilt doen, wat je echt gelukkig maakt. Je calihero **.

• Waarvan je energie krijgt.
• Waarvan je weet dat het je voldoening schenkt en betekenis heeft.
• Waarvan je zin hebt om te doen of te laten.
• Waarvan je meer durft te doen wat je hart je ingeeft.
• Waarvan het een volgende stap in je ontwikkeling is.

De calihero maakt je ‘groot’ en zet je in je kracht. Zorgt ervoor dat je optimaal benut wat je te bieden hebt. Het onderscheidt je en zorgt voor passie en vitaliteit.
Herken je calimero gevoel, weet dat het bedoeld is om je te beschermen vanuit veiligheid én focus je daarna met volledige aandacht op hetgeen je graag wilt doen en bereiken, je calihero.
Het is wellicht spannend om de beweging ‘van calimero naar calihero’ te maken. Ons brein is als een spier; inspanningen leveren vaardigheden op die je steeds beter af gaan.

Word je bewust van deze twee perspectieven, ga ermee experimenteren en spelen en ervaar wat voor jou prettig is en werkt om je dromen, wensen en ambities waar te maken. Je brein wil vooral veiligheid, je hart wil ontwikkeling en groei!

*Innerlijke Calimero: belemmerende en hinderende gedachten, gewoonten, patronen, overtuigingen die je niet helpen op weg naar ontwikkeling en groei. Niet helpen om te doen of te laten wat de moeite waard voor je is.

**Innerlijke Calihero: stimulerende, aanmoedigende gedachten die je energie geven en waarvan ‘je glimmende ogen’ krijgt. Geven je het juiste zetje om in je kracht te komen en daadwerkelijk in beweging. Helpen je op weg naar ontwikkeling en groei.