Maak jezelf B.L.I.J. -> 4 x B.L.I.J. als gemoedstoestand

Besef jij ook dat je zelf grote invloed hebt op je gevoelens, je gedachten en je gemoedstoestand?

Ieder mens kan leren keuzes te maken hoe met bepaalde situaties of personen om te gaan. En nee, niet alles is maakbaar. Je hebt geen keuze wat er vanuit de buitenwereld en omgeving gebeurt en op je pad komt. Sommige zaken overkomen je waar je geen invloed op hebt.

Wél kun je leren vaardig te worden HOE je hiermee om wil gaan. En dat is goed nieuws, want de enige waar je 100% invloed op hebt en kunt veranderen ben jezelf.

Emotionele afhankelijkheid

Emotionele afhankelijkheid betekent dat jouw gemoedstoestand volledig of grotendeels afhankelijk is van een ander of van een situatie. Want wat gebeurt er als je jouw stemming steeds laat beïnvloeden door bijvoorbeeld de buien van een ander? Dan ligt het er maar net aan of deze buien prettig voor je zijn of niet. Want als de ander even niet zo aardig tegen je doet, voel je je wellicht ineens minder prettig en blij.

Je emoties interpreteer je en geef je betekenis met het verhaal dat je aan jezelf vertelt en dit vormt je gevoelens en gedachten én zijn de onderleggers voor je gedrag. En daar zit nou net de clou want hoe meer inzicht je in die verhalen krijgt, hoe meer invloed je kunt nemen om die verhalen en dus je gemoedstoestand, positief te beïnvloeden.

Hoe zou het zijn als je dit mechanisme doorhebt?

Hoe zou het zijn als je dit mechanisme pro-actiever kunt beïnvloeden en je jezelf als het ware blijer kunt maken? Emoties zetten namelijk aan tot beweging en willen je iets duiden. De hamvraag is ‘wat hebben ze je te zeggen’? en ‘wat kan ik ervan leren’? Als je dat ‘spel’ doorhebt, begrijp je dat alles wat je triggert/puzzelt/frustreert/ van jou is en niet van de ander. En aan ons de schone en ontwikkelgerichte taak om hier antwoord op te vinden.

Zo ontstaat de ervaring dat geluk en tevredenheid binnen in jezelf aanwezig is en niet afhankelijk is van iets of iemand. Om je gemoedstoestand positief te beïnvloeden, heb je niemand nodig; je maakt jezelf blij. Het woord B.L.I.J staat ook voor de 4 onderleggers HOE je je gemoedstoestand kunt beïnvloeden om blij te worden.

Jezelf blijer maken

  1. BEWUST – Want alleen als je bewust bent, heb je iets te kiezen.

BEWUST worden met gerichte aandacht om te denken, voelen en handelen wat voor jou de moeite waard is, waar jij energie van krijgt. En daarnaast wat je energie kost en waar je op ‘leegloopt’.

Je denken, voelen en handelen bepalen de manier waarop je leeft. Hoe je denkt, bepaalt hoe je je voelt. Bewust maken en toepassen wat grotendeels onbewust gebeurt is een belangrijke sleutel voor een positieve gemoedstoestand.

Automatische patronen leiden ons vaak van deze gemoedstoestand af. Als je iets doet en het mislukt dan wordt deze actie nagenoeg automatisch omgezet in een gevoel van ‘ik faalde’ en soms zelfs door vertaald naar een gevoel van ‘ik ben een mislukking’. En dat is ‘killing’ voor een positieve gemoedstoestand. Leer je patronen kennen.

Stel jezelf eens de verdiepende vraag: hoe bewust en blij ben je vanuit alle dimensies van het mens zijn; op het fysieke, emotionele, mentale, spirituele en sociale gebied? Aan welke dimensie besteed je de meeste aandacht? Gun jezelf regelmatig tijd om te reflecteren, soms heeft ‘de trein in jezelf’ even tijd nodig om op gang te komen.

  1. LEREN – Vraag je niet af of iets lukt maar hoe iets lukt.

LEREN, is het vermogen dat wij als mens hebben om te groeien. Om jezelf opnieuw uit te vinden en het beste in jezelf naar boven te halen.

Stimuleer je lef om de dingen te doen die je spannend en uitdagend vind. Spannend om ergens open en eerlijk over te zijn, spannend omdat je datgene nog nooit gedaan hebt, spannend omdat je uit je comfortzone gaat of spannend omdat je niet weet of het je gaat lukken.

Door tegen jezelf te zeggen: ‘ik ga het doen’, maak je een afspraak met jezelf. Hierdoor is de kans groter dat het lukt. En ook al lukt hetgeen wat je wilt bereiken niet de eerste keer, het is je dan wél gelukt om je lef te gebruiken en in de actie te komen. Je eigenwaarde en zelfvertrouwen krijgen zo een boost. Als je denkt dat je alles al weet, blijf je waar je bent en leer je niets nieuws. Word nieuwsgierig, verwonder en ontdek.

Sometimes you win, sometimes you learn -brightvibes.

  1. IMPACT – Om impact te maken wat jij belangrijk vindt.

IMPACT maken door inzicht & inspiratie en intentie & invloed. Van intentie naar concreet gedrag vraagt om proactieve inspanningen. Inzicht en inspiratie ontstaan spontaan en deze kun je faciliteren om als wijsheid tevoorschijn te komen.

Met het besef van de impact van ‘heb ik er wel of geen invloed op én als ik er geen invloed op heb, kan ik het dan wel of niet gaan accepteren/aanvaarden, maak je bewuster keuzes en beslissingen. Dit is een constant proces. Ben mild en liefdevol voor jezelf én geef jezelf ook af en toe een ‘schop onder de kont’.

  1. JIJ – Je kunt 100% het verschil maken.

Jij bent 100% verantwoordelijk voor je eigen leven. Iedereen wil graag goed in zijn of haar vel zitten. Op het werk en thuis. Neem je verantwoordelijkheid, bepaald je doelen en doe ze. Je neemt jezelf overal mee en dat is goed nieuws. Wat is de houding die je wilt hebben? Je zit zelf aan het stuur. De grootste kunst is dat jij bepaalt hoe jij het verschil gaat maken. Want de enige waar je invloed op hebt, ben je zelf.

Het is geen toverboek maar het zijn wel magische vaardigheden.

Bovenstaande is geen toverboek of quick fix maar gun jezelf af en toe de ruimte om jezelf opnieuw uit te vinden en experimenteer. Je hebt alle mogelijkheden IN je! Bewustzijn, gerichte aandacht, veerkracht en het kunnen switchen van gemoedstoestanden zijn magische vaardigheden die iedereen in huis heeft. Iedereen is een aanvonker én vonkt zelf aan.

Kennis van je brein helpt bij je gemoedstoestand. Immers ‘hapiness is an inside job’. Ratio, emotie en intuïtie sluiten elkaar hierbij niet uit maar versterken elkaar als je optimaal gebruik maakt van je brein en alle functies daarvan tot bloei laat komen.

Wil je meer kennis en inspiratie ontdekken? Doe mee met Expeditie Mindset en MAAK JEZELF B.L.I.J.

 

#mindset #positiviteit #invloed #accepteren #aanvonken #speleninjebinnenspeeltuinvoorpersoonlijkegroei #persoonlijkmeesterschap #leukerleven #tevreden #breinhartbuik #hetisénén #focus #watiserwelmogelijk?