Energie, maak tijd vrij voor jouw leven

Regelmatig word ik gebeld door energiebedrijven die een aanbieding doen die te mooi lijkt om waar te zijn. Waarvan je denkt, klinkt goed, dezelfde kwaliteit voor minder kosten maar uiteindelijk niet blijkt te kloppen. Nee, daar krijg ik geen energie van. Best een gemiste kans als je juist energie als waarde hebt.

De drijvende motor

Energie is de drijvende motor in jezelf om te doen waar je blij van wordt en om te kunnen stoppen wat je niet meer dient.

  • Het zet je aan tot gedrag en beweging.
  • Het laat je volhouden bij tegenslag.
  • Het zorgt voor vallen én weer opstaan.
  • Het zorg voor plezier en voldoening.

Energie is iets wat je niet direct ziet en kunt vastpakken maar wel merkt als het bij mensen aanwezig is. En óók merkt als het bij mensen niet meer aanwezig is. Dan geldt ook het bovenstaande rijtje maar dan vanuit de energie lekkende kant.

Hoe jouw automatische piloot een impuls kan geven aan je energie

Door de dag heen zijn we vaak met allerlei dringende, belangrijke en minder belangrijke zaken bezig die onze aandacht, focus en prioriteit opeisen. Veel van onze aandacht gaat naar deze bezigheden op de automatische piloot, zonder er bewust over na te denken of bewust voor te kiezen.

Hoe waardevol is dit automatisch en zuinig mechanisme dat het brein dit zo voor ons regelt! Dat we minder energie aan deze zaken hoeven te verspillen waardoor er meer energie overblijft voor andere dingen. Tenminste als we dit proces bewust worden. Oorspronkelijk bedoeld voor onze overleving als mens-soort zodat er altijd genoeg energie en kracht over was om ‘weg te springen voor de sabeltandtijger’, altijd dus genoeg energie over hebben voor levensbelangrijke zaken.

Als we levensbelangrijke zaken nu eens anders framen met de vraag ‘wat maakt jou gelukkig?’.

  • Hoe gebruik jij deze vrijgekomen energie en kracht, nu je amper nog te maken hebt met deze fysieke onveiligheid?
  • Hoe benut je deze energie en kracht bewust en optimaler om je leven jouw kleur te geven voor meer tevredenheid en levensgeluk?

Energie voeden

Energie kun je zelf voeden. Je hebt van nature een soort energie waakvlammetje in je die je harder kunt laten branden:

Door vanuit bezieling, passie en focus de dingen te doen die je leuk en zinvol vindt.

Door bewust te kijken welke dingen energie slurpers zijn en waar je wel of geen invloed op hebt. Als er zaken zijn die je leeg zuigen en je hebt er geen invloed op, dan zijn aanvaarding en acceptatie richtingaanwijzers om je waakvlam aan te laten en niet uit te laten gaan.

Maak tijd vrij voor jouw leven én niet voor de externe levensomstandigheden. Want als je je binnenwereld (je leven) verandert, verbeter je je kijk op de buitenwereld (je levensomstandigheden). Hier heb je zelf gelukkig invloed op.

Stel jezelf de twee energieke vragen:

  • Waar krijg ik energie van en hoe kan ik dit vaker in mijn werk en leven toelaten, groter maken en versterken?
  • En waar loop ik op leeg, kan ik er iets aan veranderen en heb ik er invloed op of is dit iets dat in de categorie aanvaarden en accepteren valt?

Omdat jij de moeite waard bent.

#veerkracht #grondhouding #aandacht #bewust #focus #kracht #flow #brein #mindset #postitievepsychologie #invloed #aanvaarding #aanvonken