Elegant begrenzen door NEE te zeggen om je JA te ontmoeten, is een handig en tegelijkertijd broodnodig ‘hulpmiddel’ in je werk én leven. Broodnodig om in je persoonlijke ontwikkeling volledig tot bloei te komen om te doen wat voor jou van betekenis is en waar je echt blij van wordt.

ELEGANT BEGRENZEN GEEFT JE RUIMTE

Begrenzen voor jezelf betekent dat je je eigen grenzen verkent en leert kennen, serieus neemt en aangeeft. Dankzij het bewaken van je grenzen, KRIJG EN HEB JE RUIMTE om te doen wat je graag wil en belangrijk vindt. Luisteren en handelen naar je behoeften dat geeft je een YES energie, vonkt je aan en zet je in je kracht. Hierdoor word en blijf je tevreden. Begrenzen is ook voor de ander van belang voor helderheid en passende verwachtingen over en weer. Vanuit deze elegante begrenzing, kun je dan naar alternatieven kijken, hoe iets eventueel wel kan en past. Vraag niet of het kan maar hoe het kan, is een mindset die hierbij aansluit.

NEE ZEGGEN, JUIST OMDAT JE JEZELF ÉN DE ANDER DE MOEITE WAARD VINDT

‘Elegant’ betekent in interactie dat je de ander ontvangt en begrijpt door oprecht te luisteren en vragen te stellen, om vervolgens op een vriendelijke en kalme manier jouw visie te geven. Elegant staat voor de manier HOE je het doet, HOE je kijkt en contact maakt. Met welke grondhouding. Het zegt dus alles over de manier waarop. Elegant gaat ook over HOE je met jezelf -in je binnenwereld- omgaat. Handel je vanuit schuldgevoel of schaamte of kun je mild en liefdevol naar jezelf zijn. Nee zeggen, juist omdat je jezelf en de ander de moeite waard vindt. Deze laatste gemoedstoestand is helpend.

VAN VALKUIL NAAR LEERKUIL

Trap je in de valkuil van ‘te’ dienstbaar zijn naar een ander ten koste van jezelf? Dan kan een interessante en onderzoekende vraag zijn: ‘Komt het ‘leeglopen en afbranden’ wat ik ervaar door mijn werk of komt het door iets in mijn houding en gedrag?’ Bij de eerste vraag leg je de oorzaak buiten jezelf en kun je er geen verantwoordelijkheid voor nemen omdat deze buiten je invloedssfeer ligt. Je maakt je als het ware ‘slachtoffer’ van datgene wat zich in die buitenwereld afspeelt. Bij de tweede vraag leg je de oorzaak bij jezelf en kun je er wel verantwoordelijkheid voor nemen en iets aan doen. Je bent te allen tijde 100% verantwoordelijk voor jezelf. Dat betekent dat je zelf een keuze kunt maken hoe je ermee omgaat. Je pakt hierbij proactief het heft in eigen handen en onderzoekt wat je eraan kunt doen of kunt laten. Deze laatste vraagstelling past bij het #aanvonken van jezelf en het optimaal benutten van je unieke persoonlijke kracht (als bij vraag 1 de conclusie is dat het echt je werk is, hoort bij vraag 2 de door-vertaling naar jezelf wat jij hiermee wilt en kunt doen of laten).

GOED NIEUWS: HET BEGINT EN EINDIGT BIJ JEZELF!

Het goede nieuws is dat elegant begrenzen voor een optimale JA, te ontwikkelen en te leren is. Het kost niets in geld en weinig in tijd. De tijd en ruimte die jij jezelf gunt om het te doen, wordt dubbel en dwars terugverdiend. Elegant begrenzen is daarnaast goed voor je humeur en dat straal je uit naar anderen waardoor je uiteindelijk jezelf én de ander dient!