De moed om jezelf te zijn – de moed om het NU te doen

Als ik kijk naar vorig jaar en wat het jaar mij heeft mogen leren, is het dat ik meer mijn moed gevonden heb om mijn gedachtespinsels en wijsheden online met andere mensen te delen. Het delen in trainingen of gesprekken ging prima, echter het delen op het online platform durfde ik nog niet.

Ik vind het leuk en leerzaam om mijn interne wijsheden waarbij ik vele kennisbronnen mix en verbind aan mijn eigen zienswijze te koppelen en op te schrijven. Hierdoor veranker ik de opgedane kennis, om het daarna te gebruiken want alleen dan heeft het naar mijn mening toegevoegde waarde. En ik vind het leuk om te schrijven, iets waar ik plezier aan beleef. En diep in mijn hart hoop ik dat iemand er -naast mezelf –  ook iets aan heeft…

Wat houdt mij dan tegen om mezelf te zijn?

Dit vind ik een boeiende vraag om te stellen en te reflecteren voor een antwoord. Het antwoord is ware rijkdom als we er iets mee doen. Wat mij tegenhield was enerzijds de angst: is het wel evidence based wat ik schrijf? Klopt het helemaal? En tegelijkertijd wist ik dat iets nooit 100% waterdicht is. En wist ik ook dat evidence based pas waarde heeft als je het practice based maakt.

Anderzijds hield mijn kleine ‘Calimero’, die op de achtergrond in mijn gedachten rondrent en zegt ‘Wie zit daar nu op te wachten om te lezen?’ En ‘Hoezo, hebben jouw gedachtespinsels waarde voor een ander om te lezen?’ mij ook tegen.

Het antwoord ombuigen in omdenken, omvoelen en omdoen helpt.

Doordat ik dit denkproces nu meer bij mezelf herken, kan ik er makkelijker iets mee doen. Als angst mij tegenhoudt en ik wil iets anders graag doen dan heb ik hier iets in te veranderen. Het goede nieuws is dat ik dat ook zelf kan! En jij ook, mocht je dat willen. Het helpt hierin om mijn gedachten om te buigen naar het plezier wat het mij brengt om het te doen en mezelf af te vragen wat ik ervoor nodig heb = omdenken.

Waarvan ik ‘glimmende ogen’ krijg  en blij word = omvoelen.

Om dan ook echt te doen = omdoen.

Het antwoord ombuigen door én omdenken én omvoelen én omdoen. En met deze volgorde kun je zelf spelen en experimenteren. Hierdoor ontwikkelt een #groeimindset als vaardigheid om te worden wie je bent.

Wat is het ergste dat mij kan gebeuren?

Deze vraag helpt om datgene waar ik bang voor ben, te relativeren. Mijn antwoord was dat ik bang ben dat mensen het wellicht niet kunnen waarderen, niet boeiend vinden of dat mensen vervelend en negatief reageren op hetgeen wat ik schrijf. Omdat hetgeen wat ik schrijf zoveel betekenis voor mezelf heeft.

Daarna denken NOU EN? Dat heeft een sterk relativerend vermogen en geeft me net het zetje om het wel te gaan doen.

Een gedachte van angst, knip ik met liefde door.

Hoe ziet dat er nu concreet bij mij uit? Nou zo dus, wat je nu leest. Ik heb net gejogd en dan krijg ik de meest ‘briljante’ inzichten waar ik blij van word en die voor mij kloppen. Kloppen met mijn hoofd, kloppen met mijn hart én het komt als het ware ‘vanuit mijn tenen’ 😊. En dan de moed hebben om iets wat voor mij van betekenis is te delen en te doen zoals nu. Dan ook niet te lang wachten want dat is het moment alweer vervlogen en mijn moed verdwenen.

  • Ben ik er al? Nee.
  • Moet dat dan? Nee.
  • Vind ik het spannend? Ja.
  • Hoop ik dat anderen ‘er iets’ aan hebben? Ja.
  • Weet ik dat zeker? Nee.
  • Ben ik op weg? Ja.

Welk antwoord zou jij geven op de vraag: Wat houdt mij tegen om mezelf te zijn?

#eenlevenlangleren #steljezelfafentoedejuistevraag #watmaaktmijgelukkig? #mindset #aanvonken