Als het leven een kleurboek is, hoe kleur jij dan?

Ken je die kleurboeken voor volwassenen die op dit moment in zijn? Met allerlei prachtige mandala’s om in te kleuren ter ontspanning, inspiratie, creativiteit of gewoon voor de fun?

Soms is het heerlijk om de tijd te nemen om speels te experimenteren met kleuren waarbij je het gevoel hebt dat niks moet, alles mag en je weer even helemaal kind bent. Of dat je ‘fouten’ maakt en lekker buiten de lijntjes kleurt om je eigen lijnen en patronen te maken en je niet aan het voorbeeld houdt. En aan de andere kant werkt soms de bedoeling van deze kleurboeken averechts en zelfs wellicht op je zenuwen. Word je er helemaal niet zen of ontspannen van.

Dit inspireert mij met de vraag:  Als het leven een kleurboek is, hoe kleur jij dan? Hoe kleur je om tevreden, ontspannen en gelukkig ‘te kleuren’ oftewel door het leven te gaan. Hierbij 3 suggesties om authentiek en tevreden te kleuren.

1. Ken jouw kleuren

Ken uzelf, luidt het beroemde wijze opschrift op de tempel van Delphi.

Echt inzicht in -de kleuren van- je leven, begint bij echte kennis van jezelf. De klassieke Griekse filosofen zeiden dat ‘ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek. Sterker nog een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden…’.

Vraag jezelf bewust, oprecht en vaker af wat je echt gelukkig maakt en voldoening geeft. Wat de moeite waard voor je is? Waar jij in uitblinkt of waarin jij onderscheidend bent?

Kies met je energie en kracht bewust om dit voor én met jezelf te doen en om je deze vraag bijvoorbeeld iedere dag bij het opstaan gericht te stellen. Door hier aandacht, focus en prioriteit aan te geven. Soms duurt het even voordat ‘iets’ in jezelf antwoord of een inzicht geeft.

Oefening baart kunst en met het echt stellen van deze vraag ben je al ‘aan het kleuren’.

2. Leef je kleuren

Als je steeds meer gaat beseffen wat jouw kleuren zijn en waar jij vrolijk van wordt dan komt de volgende stap om je inzichten meer concreet vorm te geven en in acties om te zetten.

Soms zal dit gemakkelijk gaan, het zogenaamde laaghangende fruit dat eenvoudig te plukken is. Fijn om hiermee te starten en te beginnen want met iedere stap ‘ben je aan het kleuren’ en herken je wellicht al het tevreden gevoel.

Soms kost het meer inspanningen om ze te realiseren. Hak het inzicht dan in wat kleinere mootjes zodat je ze stap voor stap kunt afpellen en ze zo toch ‘kleurbaar’ worden.

Iedere verandering is alleen steeds de eerste stap.

3. Matched het?

Je zult merken dat je kleuren soms zoals een Kameleon mee kleuren met je omgeving. Dit vermogen heet ons aanpassingsvermogen en is een kwaliteit op zich als je daarbij geconnect kunt blijven met je eigen kleur. Kun je je aanpassen én je eigen kleur behouden.

Dit kan een valkuil zijn als je je eigen kleuren hierbij keer op keer uit het oog verliest en het niet meer jouw kleuren zijn maar meer het kleurboek van anderen, hoe anderen het graag willen.

Vergelijk jezelf niet met anderen.  Het is jouw kleur ongeacht wat anderen ervan vinden én of ze het wel of niet vinden matchen. Leef naar je eigen verlangens, wensen en geloof in jezelf.

Laat je eigenwaarde niet bepalen door anderen, dan wordt het anderenwaarde.

 

*Voor het woord ‘kleuren’ kun je ook ‘kleur’ lezen. Het ligt eraan met welk perspectief je dit leest en wat jij ermee kunt of wat het voor jou betekent. Geïnspireerd op de camping door het kleurboek: Kleur je zen.

 

#persoonlijkegroei   #aanvonken      #mindset         #leiderschap   #eigenregie      #fun